31 Aralık 2007 Pazartesi

özel gereksinimli ünlüler





Her insan başarır yeter ki başarması için fırsat verilsin


Engellerine meydan okuyan dünyaca ünlü isimlerden sadece birkaçı:

EDISON, THOMAS ALVA (bilim adamı):
Çocukluğunda geçirdiği kızıl hastalığı nedeni ile kulakları duymuyordu. Tüm hayatı boyunca sadece 3 ay okula gidebildi. İşitme yetersizliği anlaşılamadığı için okulda başarısız olarak değerlendirilip okuldan uzaklaştırılmıştır. Eğitimi ile annesi ilgilendi, özel öğretmenlerden ders aldı ve 10 yaşında ilk laboratuarını açtı. Kimya ve elektriğin temel kavramlarını kendi başına öğrendi.1876’ da “buluş fabrikası” adını verdiği özel laboratuarında elektrik ampulü üzerine çalıştı. 1887 de buluşlarını geliştirdi.

AŞIK VEYSEL (Türk halk ozanı):
7 YAŞINDAYKEN Sivas dolaylarında yayılan çiçek salgını yüzünden önce bir gözünü daha sonra bir kaza sonucu diğer gözünü kaybetti. Küçük yaşta saz çalmayı öğrendi, 1933 yılına kadar Karacaoğlan, Emrah ve Dertli gibi halk ozanlarının deyişlerini söyledi. 1933’ ten sonrada Ahmet Kutsi Tecer’ in cesaretlendirmesiyle saklı tuttuğu kendi deyişlerini söylemeye başladı.

KAHLO FRİDA (ressam):
6 yaşında çocuk felci geçirdi, sağ bacağı sol bacağından daha inceydi. 18 yaşında bir trafik kazası sonucu vücudundaki kemiklerin %70 i kırıldı ve vücudu çelik bir korsenin içine hapsedildi. Yatağa bağlı olan Frida’ nın ailesi oyalanması için yatağın tavanına bir ayna yerleştirdi ve babasının hediye ettiği boya tüpleriyle aynadaki kendi yüzüne bakarak çeşitli desenler yaptı. Sonuçta kendi kendisinin ressamı oldu. Meksika sanat camiasına girdi ve kişisel sergisini açtı.

DOSTOYEVSKİ, MİHAİLOVİÇ FYODOR (Rus yazar) :
Epilepsi hastasıydı. Ağır epilepsi nöbetleri geçiriyordu ve nöbetin ne zaman geleceğini bilememekten dolayı çok sıkıntılı zamanlar geçiriyordu. 25 yaşında ilk romanı “insancıkları” yazdı.


BEETHOVEN, VAN LUDWİNG (besteci):
Babası Bonn Prensliği sarayında müzik görevlisiydi. Beethoven’ ın müzik yeteneğini 4 yaşındayken far etti ve eğitmeye başladı fakat bu eğitim zamanla babasının alkolik olması nedeniyle işkenceye dönüştü. Sabahlara kadar klavsen başında çalıştırır doğru çaldığında ödül vermez, yanlış çaldığında işkenceye maruz bırakırdı. 8 yaşında ilk kez 11 yaşında ilk bestesini yaptı.30 yaşında işitme duyusunu kaybetti, ağzına aldığı çubuğun diğer ucunu piyanoya koyarak ses titreşimlerinden notaları hissetmeye çalıştı. İlerleyen zamanlarda işitme yetersizliği tamamen bir engele dönüştü.buna rağmen önemli bestelere imza attı.

CHRISTY BROWN (İrlandalı yazar):
Beyin felçli olarak doğdu, konuşmasını ve hareketlerini kontrol edemiyordu, sadece sol ayağını kontrol edebiliyordu. Fakat bu engeller onu engellemedi büyük bir azim ve annesinin desteği ile İrlanda edebiyatının devleri arasına girdi. “Sol ayağım” isimli kitabı, yazarın kendi hayat öyküsünü anlatmaktadır.

NEWTON, ISAAC (bilim adamı):
Manik depresif bozukluk tanısı olan Newton, anneannesinin yanında büyüdü23 yaşında matematik alanında önemli bir çalışma olan “diferansiyel ve integral” konusunu ortaya çıkardı. 26 yaşında ilk yansıma teleskopunu üretti. 27 yaşında kuramları açıklamaya başlamış, 45 yaşında yerçekimi ve hareket yasalarının da yer aldığı “Doğa felsefesinin matematik ilkeleri” isimli büyük eserini yayımladı. 62 yaşında “optik inceleme” yapıtını yayınladı.

MOZART WOLFERL (besteci):
Üstün zekalı olan Mozart, müzik yeteneğini 3 yaşında sergilemeye başladı.4 yaşında klavsen çalmaya başladı, 5 yaşında ilk bestesini yaptı. 13 yaşında tüm Avrupa’ yı dolaştı, katıldığı turneler nedeniyle hiç okula gitmedi.

HAWKING, STEPHEN (İngiliz fizikçi):
Motor neurone tanılı Hawkıng, Oxford üniversitesinde doğu bilimleri okuyordu, istediği kadar başarılı olamıyordu. Hastalığını araştırmak için tıp konuları ile ilgilendi, 1967 de Astronomi Enstitüsünde profesör oldu. 1970 de kara delikler üzerinde çalışmaya başladı. Kuantum ve izafet teorilerini kullanarak, kara deliklerden radyasyon yayıldığını keşfetti.

MİTAT ENÇ (bilim admı):
1929 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okurken tutulduğu bir göz hastalığı nedeni ile okulu bırakmıştır. İstanbul ve Viyana da çare aramış fakat bulamamıştır. Daha sonra Viyana Yüksek Pedagoji Enstitüsünde özel eğitim tahsiline başlamıştır. Harvard ve Comombila üniversitelerinde özel eğitim alanın da yüksek lisans yapmıştır.

Hiç yorum yok: