3 Ocak 2008 Perşembe

sp' li bireyler ve özellikleri


CEREBRAL PALCY NEDİR?


Cerebral Palcy (sp) sinir sistemi ile ilgili olan bir bedensel yetersizliktir, kasıntılı beyin felci olarak ta bilinir. Beynin belirli kısımlarındaki tahribata bağlı olarak gerçekleşen fonksiyon bozukluğudur. Doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelir. Vücuttaki sinir ve kaslarda herhangi bir problem olmamasına karşın beyinde bulunan kasların kasılıp-gevşemesini kontrol eden mekanizmanın bozulması nedeniyle bireyde çeşitli duruş, hareket bozuklukları ve vücutta kasılmalar meydana gelir.

Sp’li çocuklarda felç, aşırı kas zayıflığı, el-göz ve ayak-göz koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, refleks devamlılığı, koruyucu reflekslerin gerçekleşmemesi gibi motor işlevlerde çeşitli şekillerde ve derecelerde bozukluklar görülür. 6 çeşit Cerebral palcy vardır. Bunlar:

* Spastacity: cerebral plcy’ in %40-%70 oranında en çok görülen türüdür. Bu türde uzatma ve gerilme reflekslerinde kaslarda fazla gerilme görülür. Bu yüzden gerilme refleksi de denilir. Bu tip bireylerin özellikleri; bacakları içe doğru dönük, diz kapakları bitişik, bir ayak topuğu yeren kalkık durumdadır.

* Athetosis: cerebral plcy’ in %40-%45 oranında görülen türüdür. İstem dışı hareketlerde bir düzensizlik, sertlik ve titreme görülür. Bu hareketleri engellemek için gerginlik ve tutma pozisyonları kendini gösterir. Bu tip bireylerin özellikleri; vücudun durumu sık sık değişir, parmakları uzun ve kıvrıktır, ayak parmakları geriye çekik ve eğiktir ve konuşmada sık sık eklemleme bozuklukları görülür.

* Ataxia: sp’ nin %10 oranında görülen türüdür. Beyincikte olan bir hasardan kaynaklanır. Bu tür felçlilerde koordinasyon bozuklukları, dengesiz yerel uyum sağlama güçlükleri, baş dönmesi görülür. Bu tip bireylerin özellikleri; savsak yürür ve çok yavaş konuşurlar.

* Rigidity: sp’ nin %5 civarında görülen türüdür. Bu bazal gangliada zir zarar sonucu oluşur. İrade ve istek dışı bir gerilme refleksi olmaksızın sertlik ve katılık olan bir durumdur. Bu tip bireylerin özellikleri; hareket etmek istedikleri zaman kasları sertelşir ve hareket edemezler.

* Tremor: sp’ nin %5 oranında görülen türüdür. Bu tip bireylerin özellikleri; istem dışı harekette bulunurlar ve titrerler.

* Karışık tip: cerebral palcy, çoğunlukla yukarda açıkladığım gibi belirgin özelliklerde görülmez, bazen birkaçını bazen hepsinin karışımı olarak görülür.

Hiç yorum yok: